JOOST ZWAGERMAN

Na de verschrikkelijke dood van Joost Zwagerman gonsde het in heel Nederland weer van de vooroordelen en van het onbegrip. Wat een egoïstische daad, onbegrijpelijk en waarom heeft zijn omgeving hem niet kunnen redden?

Mijn naam is Antje. Ik wilde niet dood, maar probeerde het toch. En niet 1x maar meerdere keren tijdens een zeer depressieve episode. Ik ben moeder van 5 prachtige kinderen, heb een lieve echtgenoot en het ontbreekt mij aan niets. Onbegrijpelijk hè?

Ik probeer het nog eens uit te leggen. Als je een longontsteking hebt moet je hoesten en als je een depressie hebt probeer je (soms) zelfmoord te plegen. Bij de longontsteking zegt niemand: houd nou eens op met hoesten. Bij de depressie zegt iedereen: houd nou eens op met die zelfmoordgedachten.

Zo simpel is het. Net als bij de longontsteking is bij een depressie medicatie, therapie, een liefdevolle omgeving en rust nodig. En vooral natuurlijk intensieve zorg als de zelfmoordgedachten te concreet worden. Maar zelfs dan is zelfmoord niet te voorkomen. Je lijdt aan bewustzijnsvernauwing en kan alleen nog maar bezig zijn met 1gedachte: ik wil dood.

Het wordt hoog tijd dat we gaan inzien dat zelfmoord(gedachten) symptomen zijn van de ernstige ziekte die depressie heet. De ziekte is behandelbaar hoewel het openlijk bespreken van suïcidaliteit nog steeds meer uitzondering dan regel is.

Bram Bakker kondigde bij RTL Late Night het eerste Nederlandse Depressie Gala aan waarbij geld ingezameld zal worden om Depressie, Zelfmoord – en de gevolgen daarvan voor nabestaanden – onder de aandacht te brengen van heel Nederland. Het inrichten van suïcide poli’s kan niet langer op zich laten wachten. Nederland word wakker en oordeel niet! Als je zelfmoord pleegt ben je heel ernstig ziek. Want makkelijk is het geenszins.

Ik kan het navertellen dankzij goede medicatie en uitstekende behandelaars maar ook dankzij een beschermengel. Joost’s beschermengel had helaas een longontsteking en was even een dagje vrij.

2 reacties op “JOOST ZWAGERMAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *